Aktuellt!

Vad händer i kaninboden?

2018

 

 

24 april:

 

Väder-kullen är född! Vår 10:onde kull sedan vi startade vår hobbyuppfödning! Å första kullen med Fransk Vädur.

7 små godingar föddes i början av april. Mamma Umbra & pappa Isor kan vara stolta över sina ungar <3

 

Sociala, trygga & goa småttingar som vi hoppas ska växa upp & bli fina exemplar av rasen & goda sällskapskaniner åt sina familjer då de flyttar iväg i slutet av maj :-)

 

En hona kommer vi att behålla själva! Är ni sugna på en raring ur denna kull, finns mer info under knappen "Till salu" här på vår hemsida.

2017

 

 

18 juni:

 

Vi har bestämt oss för att byta ras! Jag har haft Fransk vädur tidigare men nu är det några år sedan. Har saknat dom & nu kände jag att vi måste skaffa dom igen!! Nu har vi fått hem 3 st bäbisar av rasen & det ska bli sååå spännande att få följa deras utveckling framöver :-)

 

De är, precis som rasen är känd för, sociala & coola! Så härligt!

 

Planen & förhoppningen, är att kunna börja med hobbyavel på dom till nästa år. Då hoppas vi kunna erbjuda trevliga å härliga ungar till kaninsugna hem :-)!

 

Bild & info om våra kaniner finner ni på knapparna Våra Hanar & Våra Honor i menyn här ovan.

 

Lite kort rasfakta finns på vår startsida.

 

Hoppas ni blir lika fäst vid rasen som vi är <3!

2016

 

1 dec:

 

Jaha... Så kom då dagen när ett nytt bettfel tyvärr dök upp hos oss.. Det har hänt 1 gång förut & då kändes allt bittert ett tag men jag kom över det & köpte in nya kaniner som jag kunde fortsätta min avel med.

Denna gång visste jag sedan innan, att kom ett bettfel till så har jag inga kaniner att fortsätta med. Känner även att utbudet av bra (& icke bettfelsbärande linjer) är mkt begränsat i vår ras. Därför väljer jag att lägga min uppfödning vilande tills vidare...

 

Självklart kommer jag finnas här för alla Er som köpt en kanin från oss här på Morotslandets kaniner! Kaninintresset & ansvaret finns kvar :-)!

 

Hos oss kommer 2-3 kaniner att få stanna kvar. En hane ska kastreras nu i dec. Förhoppningen blir att få till en liten flock, som sällskap här! Ska göra vår våningsbur till en enda stor, samt göra en lucka ut från kaninboden till en utegård! Kommer bli toppen tror jag, både för oss & för kaninerna <3!

 

 

8 sept:

 

Igår fyllde "Yrkes-kullen" 4 veckor! Wow så tiden går! Jag är ute hos dom minst 2 ggr per dag å plockar, gosar, städar, pysslar å grejar :-) De är riktigt sociala, gosiga & trygga, härligt!! Precis så där som jag vill & önskar att mina kullar ska vara <3

 

Två godingar kommer jag att behålla själv. Två andra i kullen har blivit bokade, ända till Mariefred & Köping!! Så nu finns det två hanar kvar att boka, den coola svarta Kapten & den nallebjörns-fina Konduktör <3 Se mer info under knappen Till salu.

 

Curry är en alldeles utomordentligt god mor åt sina små! Ser henne ofta slicka å putsa på var & en av sina ungar, så gosigt å mysigt att se! Ungarna i sin tur putsar gärna på sina syskon, de är ena riktiga mys-pellar hela bunten :-) ;-)!!

 

Bjuder på litet collage på godingarna, 4 veckor gamla nu alltså.

Advokat

Pilot

Åklagare

Kapten

Konduktör

Polis

13 aug:

 

Har ni sett Currys mage, dagarna före kullen föddes (bild nedan)?!! Det rådde inga tvivel om att det fanns smått i den, hi-hi!!

 

Precis på utsatt beräknad dag, dygn 31 efter parning, föddes Curry & Plogs kull. 7 småttingar kom till världen, fint nerbäddade i mamma Currys bolåda bland päls & halm! Igår, då de var 2 dagar gamla anades redan färgerna, se fotot nedan. Ser ut att vara mest japantecknade med eller utan wienerteckning (vita tecken), samt en svart eller högst troligt en svart otter, precis som pappa Plog!

 

Är ni intresserade av en liten ut kullen, se mer info under knappen Till salu. Välkomna med förfrågningar :-)

Vad som hänt i kaninboden annars är sorgsna besked tyvärr :-( Lilla Morotslandets Ina Scot som vi behöll ur försommarens kull har fått somna in. Någonting stod inte rätt till. Vi vet inte riktigt vad, men vi misstänker att hon kanske inte hade så bra syn och/eller hörsel. Eller något neurologiskt fel. Eller både och. Vila i frid lilla Ina <3

Vi har tagit beslutet att inte gå vidare i avel med våra honor ur den linjen. Detta bottnar dock främst i att vi inte är helt nöjda med temperamentet på kaninerna. Den som är kvar är Plog, vår hane, han är sååå go å fin & har mkt av sin goe fars temperament. Så den karamellen sparar vi absolut <3!!

6 juni:

 

Vilket sommarväder vi har!! Vissa dagar har kaninerna fått vara inne pga värmen. Då har de det skönare inne i boden. Men långa härliga dagar i uteburarna har det blivit mkt av det oxå!

 

Trav-kullen är busiga & framåt, en "enkel" & okomplicerad kull som bara "hänger med", härligt!

Det har blivit lite andra planer för kullen nu, först var det planerat att den svarta skulle stanna hos oss. Hon vill inte riktigt fälla sitt ena öra, trots värmen som råder. Så då har det blivit bestämt att vi kommer behålla den vita honan istället. Känns så bra att det gick att lösa med det nya ägarna, som ju ska ha båda de andra i kullen. Nu får de lättare att särskilja de båda åt, istället för att få två vita VÄLDIGT lika kaniner ;-)

 

 

Förra helgen hämtade jag hem nya 1-åriga honan Curry, från Värnamo! Hon visade sej vara en jättego å trevlig fröken, härligt!! Å så himla vacker hon är!!! Mer info om henne finns under knappen Honor. Lägger in 2 bilder på henne här nedan.

23 maj:

 

Nu har Trav-kullen redan hunnit bli 4.5 veckor gammal! Dags för några uppdateringar, innan de flyttat, tiden bara rusar ju iväg! Se bilder nedanför dagens text-inlägg.

 

Jag har precis tagit beslutet att bara behålla en ur kullen, å det blir den svarta wienertecknade honan <3! De andra båda vita kommer att flytta till samma hem, känns extra toppen :-)! Roligt när nya ägarna stått på kö ett tag & blir så glada när det fanns 2 småttingar till deras familj! Stannar gör såklart även mamma Jackpot, hon blir kvar här <3

 

I helgen som kommer är det tänkt att jag ska hämta en ny rexpälsad 1-årig hona, nere i Värnamo. Spännande! Hoppas tycke uppstår :-)

 

Vår nya lille pojk, satinrexen Billy är en riktig mjukiskille, sååååå go å så där försiktigt kelig å härlig <3 Vi har verkligen funnit varann han å jag, härligt!!!

 

Far & son, Helios & Plog njuter av försommaren. Helios är bokad till en annan hobbyuppfödare & vi väntar på att transport upp till Västerås ska lösa sej.

12 maj:

 

Det har varit riktig högsommarvärme här i veckan, oj så grönt det blivit ute på en gång! Kaninerna har fått vara mkt utomhus på dagarna så klart, undantaget den nya kullen med mamma Jackpot. Men de får känna lukter & friska luften, eftersom jag har bodsdörren öppen under dagtid :-)

 

Trav-kullen blir redan 3 veckor gammal imorgon! De tre sötnosarna går omkring i hela buren sedan 1 vecka tillbaka, snart kan de skutta ordentligt & inte bara gå. De är för härliga, trygga & coola precis som sina storasyskon i förra kullen med samma föräldrar (födda i dec -15). Mamma Jackpot är en föredömlig mor även denna gång <3!

 

Nu är de könsbestämda & har fått sina namn! Se mer under knappen Till Salu!

 

En utav honorna behåller vi själva, lutar allra mest åt att det blir den svarta som stannar. I helgen kommer spekulanter för att titta & träffa de små, vi hoppas att tycke ska uppstå :-)

Förra helgen hämtade jag upp nya lilla 10 veckor gamla Jordvivas Baltazar, vi har döpt honom till Billy!

 

Han kommer från en uppfödare i Nora, uppanför Örebro. Transport var fixad till Jönköping, så där hämtade jag honom.

 

Så fin å go liten kille han är <3! Det känns som vi kommer att trivas ihop, hoppas det blir toppen! Han är vår första satinrex, de är glansiga i pälsen, jämfört med våra "vanliga" rexpälsade som är matta.

Parar man satinrex med rex, så blir det i teorin 100% rexpälsat i kullarna, så vi kommer sikta på att fortsätta med våra rexpälsade matta pälsar framöver oxå.

 

 

I måndags var jag hos veterinären för att vaccinera både Billy & Plog. Kändes som att vi vill börja göra det nu, läser om att kaninpest/gulsot kommer allt närmare våra trakter... De andra kaninerna ska oxå få vaccination framöver här.

23 april:

 

Igår, den 22 april, föddes Jackpot & Helios andra kull!! Oj oj vad kul att få möjligheten att ha 3 kullar ganska tätt här i kaninboden, lyx lyx :-)!! Tre välskapta ungar ligger fint nerbäddade i bolådan. Vi hade önskat att det kunde blivit några till i kullen, eftersom intresselistan innehåller fler namn än antal ungar... Men det viktigaste är att kullen är pigg å frisk <3! Vi hoppas kunna behålla en hona ur kullen. Ska bli spännande att se vilka kön de är, det kan jag se om ca 3-4 veckor. Färgerna i kullen ser EXAKT ut som föräldrarnas första kull, väldigt dråpligt, ha ha! Samma antal & samma färger!! Kan inte säga 100 säkert om färgerna än dock, de är bara 1 dygn gamla. Förra kullen efter samma föräldrar är "På landet-kullen" & finns att se under knappen Kullar här på hemsidan. Vi behöll hanen Plog, han finns på fler bilder under knappen Våra Hanar.

 

 

Mamma Jackpot vilar ut efter sin insats <3 Hon har gömt de små i trälådan till höger i bild. Där ligger 3 småttingar fint nerbäddade bland halm & päls :-)

Flygplanskullen har nu flyttat till sina nya hem, alla utom söta Spitfire, som flyttar nästa vecka. Vi har fått rapporter från de utflugna, att allt gått bra med de små, de är lugna, busiga & sociala, härligt :-)!!

 

Igår blev mamma Flora bokad till en familj. Lite tungt beslut att sälja vår goding, men eftersom hon inte får gå vidare i avel tycker vi att hon förtjänar extra uppmärksamhet & gos i en ny familj. Hon flyttar inom ett par veckor.

 

Som ni ser nedan så njuter Spitfire lite extra av att ha mamma Flora för sej själv ett tag ;-) <3

6 april:

 

Imorgon blir Flygplanskullen redan 6 veckor!! Tiden flyger iväg, som den alltid tycks göra när vi har kaninkull här. Kaninerna växer nästan så det knakar ;-)

Just nu är det "helikopter-öron" & nu väntar vi med spänning när första ska lägga sina öron nedåt.

Alla är nu bokade.

Mamma Flora kommer bli till salu i slutet av april. Är någon sugen på en go hona (ej till vidare avel), med personlighet, hör gärna av er :-)

 

Vårvädret har visat sej från sin bästa sida i början av veckan. Första gången som kullen fick vara utomhus, det uppskattades! De var så trötta, nöjda & belåtna då jag tog in dom sedan. De fick nog en skön nattsömn hela bunten gissar jag ;-)!

27 mars:

Nu har vi parat Morotslandets Jackpot med Shabby Chic Helios! Hoppas på kull runt 22 april. Flyttklara småttingar runt 10 juni om allt går vägen, vilket vi hoppas det ska göra! Bettfelsfri linje. Mkt bra päls på modern. Fadern är liten, kompakt & en helt okej rexpäls. Trevliga båda två! Haft en kull i samma kombination tidigare, se under knappen Kullar, På-landet-kullen.

 

 

Här kommer ett collage på Flygplanskullen! De är nu 4.5 vecka gamla. Första familjen har varit här på besök & valt ut sina 2 blivande familjemedlemmar :-) Nu inväntar vi nästa familj som även dom vill boka två stycken. Det verkar även som att den andra hanen kommer bli bokad. Evt finns alltså en hona kvar att boka.

Nedan från v: Jas 39 Gripen, Boeing, Airbus

Från v: Hercules, Jas 39 Gripen, Spitfire, Airbus & mamma Flora

Pappa Helios

Concorde & Hercules

Från v: Jas 39 Gripen, Airbus, mamma Flora & Spitfire

Från v: Spitfire, Airbus, Concorde, Jas 39 Gripen

Jas 39 Gripen

Boeing

Airbus

 

Vi har tingat en ny liten hane, från Nora utanför Örebro :-)! Han är född 3 dagar efter vår Flygplanskull, så det är lätt att tänka sej in i hans utveckling, vi har ju 6 stycken småttingar att jämföra med här hemma.

Jordvivas Baltazar heter nytillskottet! Denna gång blir det en satinrex. Samma hårlag som våra rexade men satinrexen är blank i pälsen istället för matt. Som att man doppat honom i matolja ;-)

Det är svårt att hitta något avelsmaterial bland de rexade, därför vidgar vi vyerna lite & provar satinrex. Det som är mest roligt är att om man parar satinrex med rex, så ska det bli 100 % rex i avkomman, ett stooort plus tycker vi som gillar rexat bäst!

 

Så här fiiiiin är han =

9 mars:

Imorgon blir kullen 2 veckor! Nu har de öppnat ögonen, det är såååå roligt när dom kikar på oss!!

 

Bjuder såklart på några nytagna foton! Tyvärr tog batteriet i mobilen slut då sista ungen skulle plåtas, så den är inte med den här gången. Men nästa uppdatering lovar jag att den är med! Kullen består av 6 stycken småttingar totalt.

 

Intresset för kullen börjar vakna, intresselistan fyllas på. Så är du sugen på någon ur kullen är det bäst att höra av sej :-)

När de är 3 veckor läggs individuella bilder ut här på hemsidan. När de är 5 veckor gamla kan man få boka sin favorit (efter turordning & överenskommelse) Se mer info under knappen Till salu.

 

2 mars:

Nu är kullen 6 dygn redan!! Lugnet råder i kaninboden, Flora tar så väl hand om kullen :-)! De små växer så det knakar, oj oj! Alla ser jämna & fina ut, ingen som får mindre mat, skönt.

 

Nu har de börjat få fjun & färgerna börjar framträda, så spännande det är! De ser helt gudomligt fina ut, wow! Ska bli så kul att få följa utveckligen!!

 

TYVÄRR fick vi veta en tråkig nyhet förra veckan. Att ett kullsyskon till mamma Flora fått avlivas pga en käkböld. Käkbölder uppkommer oftast pga bettfel. Så nu får släkt till dessa kaniner säljas till kel/sällskap & inte för vidare avel. Så tråkigt när bettfel dyker upp, det blir så många som drabbas :-( Planer & planering slås omkull.

 

Det är inte alls säkert att någon i vår kull kommer få bettfel, men med största sannolikhet så finns anlaget & det ska inte fortsätta i aveln. Sånt här förekommer ibland, tråkigt men tur att det uppdagas.

 

 

Vi njuter av vår kull, trots den trista nyheten. Våra små förtjänar så klart ett bra & roligt liv som kaniner <3! Det finns många familjer som vill ha sin kanin till kel/sällskap, som inte bryr sej om någon vidare avel :-) Då blir de en toppen 4-bent kamrat i sina familjer, oavsett anlag!

 

När kaninungarna är 3 veckor kommer jag lägga ut individuella bilder på dom 6. Då kommer ni kunna hitta er favorit lättare <3. Könsbestämda brukar de kunna bli runt den åldern oxå. Färgbetäckning & uppfödarnamn kommer läggas ut samtidigt.

 

 

Ser allt okej ut med kaninungarna kommer man kunna boka en individ runt 5 veckors ålder :-)

 

Mer bilder & kull-info finns under knappen "Till salu"

 

Välkomna med förfrågan om en goding ur kullen :-)

 

27 feb:

 

I torsdags föddes Floras första kull :-)! En riktig tjock mage innehöll 8 små liv. Tyvärr var de 2 sista döfödda. De föddes långt efter de 6 första så det var väntat att de inte skulle leva.

 

Allt gick bra & de små ser fina ut <3. Mamma Flora sköter sin uppgift fint. Vi hoppas att det ska gå vägen & att alla de små växer å frodas fint framöver :-)!

(Nedan) Bjuder på en bild av Morotslandets Plog, hanen vi behöll ur vår förra kull. På bilden är han 10 veckor.

En trevlig kille <3

 

Vi har fått täta uppdateringar från de 2 andra godingarna i kullen, härligt :-)

27 jan:

 

I söndags flyttade "På-landet-kullen-ungarna" till sina nya hem :-)! Visst saknar vi dom men glädjs samtidigt med deras nya familjer som fått så söta & härliga familjemedlemmar! Vi har fått lägesrapporter som vittnar om trygga & trevliga kaniner i de nya hemmen, härligt :-) <3!!

 

Igår märkte jag att vår hona Flora var i brunst & valde då att släppa ihop henne med vår hane Helios. Hade först tänkt vänta några veckor till men nu tog jag tillfället i akt. Tycke uppstod direkt & det blev flera parningar. Ska släppa ihop dom ikväll igen & se om de vill umgås lite till.

Nu hoppas vi att detta leder till en lyckad kull för förstagångs-mamman Flora! Det beräknas kull runt den 26 februari. Flyttklara ungar runt mitten/slutet av april, om allt går bra. Se mer info om den planerade kullen under knappen Till salu. Mer info om föräldrarna finns under knapparna Hanar, Honor.

14 jan:

 

De 3 härliga ungarna i På-landet-kullen är såååå sociala å goa :-)!! Ni ser själva på bilden, de vill sitta PÅ mej när jag öppnar burdörren & det är dags för skötsel, städning, mys & gos. Underbart!

 

Pga återbud finns honan, Skrinda, till salu. Hon söker ett 5-stjärnigt hem! Mer bilder & info finns under knappen Till salu. Flyttklar från 24 januari, då blir kullen 7 veckor.

 

I mitten av februari är planen att para vår hona Flora. Hon verkar väldigt redo för hon är skendräktig ibland & ivirig att hälsa på vår hane så fort hon kommer åt ;-)

 

Vi har evt en ny liten kaninunge hos oss om ett tag, han är så liten ännu men vi hoppas att han utvecklas fint & kan flytta till oss när han är flyttklar från sin mamma & syskon. Mer info kommer... :-)

 

 

7 jan:

 

Här kommer en liten lägesrapport från kaninboden! Snö & vinter har kommit så nu är det skönt för kaninerna att få vistas inomhus i ca 10-12 graders värme.

 

Kullen med de 3 sötnosarna blir 5 veckor på söndag. Då kommer de bokas till sina hem, efter turordning & överenskommelse på listan. Roligt att efterfrågan är stor, har kö på 6 kaniner just nu men har ju bara 2 i kullen att sälja.

 

Vi hoppas på att fina Flora får ett fint gäng ungar under tidig vår, så fler kan få chans att skaffa rexpälsad Dvärgvädur :-)

 

Kullen vi har nu finns det bilder & mer info om under knappen Till salu. Kullen har fått sina namn & är könsbestämda.

 

Tidigare kullar finns att beskåda under knappen Kullar.

6 dec

 

Äntligen är en kull född! Jackpots mage innehöll mer än bara hö & pellets ;-)! Tre små frodiga nakenfisar ligger i hennes bolåda, fint nedbäddade i päls & halm. Duktiga förstagångs-mamman Jackpot har skött uppgiften med bravur <3 Grattis säger vi även till pappa Helios, så klart!

 

Nu håller vi tummarna för de små liven, att de ska växa å bli härliga kaniner :-)

 

Se mer info om kullen under knappen "Till salu"

 

 

Bilden nedan till vänster: Mamma Jackpot har börjat dra päls & bäddar i bolådan. Snart föds de små!

 

Bilden till höger: 3 små trinda nakenfisar, endast några timmar gamla <3

2 dec:

 

Här kommer en liten uppdatering :-)

 

Våra 3 vuxna kaniner trivs gott i friggeboden! Vi håller ca 10 plusgrader åt dom, så de mår toppen.

 

Mest spännande är det inför stundande helg, då vi hoppas att Jackpot ska föda sin kull! Hon gick ju tom vid förra försöket men denna gång tror jag minsann hon är dräktig. Tycker att hennes mage är för stinn för att bara innehålla hö ;-) Får se om hon luras eller ej, ha-ha :-)

 

Återkommer med närmare info så snart det händer något i hennes bolåda, kring 2a advent.

Håll tummarna!

 

Bjuder på lite färska bilder, se bildtext under collaget.

Bilderna denna gång blir på fina snälla Flora <3 Hon har fått "leopard-prickar" i teckningen, ha-ha, läckert är det iallafall!

 

En blöjkartong har fått bli tillfälligt kul kryp-in hos henne. Kul att sitta uppe på & spana tycker hon också :-) Även en ny träboll har hon fått. Granris & en stor gren att gnaga på. Nytt hö är också inhandlat, ett mkt fint hö ifrån lokal hästbonde utanför Eksjö :-) 20 balar finns på logen, så vi kommer verkligen klara vinterns åtgång.

9 nov:

 

Äntligen lite uppdatering!

 

Tyvärr så gick honan Jackpot tom men är nu omparad med snälla goa Helios igen. Vi hoppas en kull föds här runt 2a advent. Går allt enligt planerna hoppas vi att det finns lockiga kabater flyttklara i slutet av januari :-) Se mer info under Till Salu-knappen.

 

 

Nu under hösten har vi flyttat, å självklart fick kaninerna & kaninboden följa med :-)!! Vi bor nu i soldattorpet på min man Olles föräldrargård, 3 km utanför Eksjö. Så vi har flyttat 1 mil. Känns toppen att ha stora ytor till burar & bete för kaninerna!

Flora <3

Jackpot <3